Saffransbutterkaka/bullar



(2 stycken eller 1 st och ca 15 bullar)

50 g jäst
100 g smör
2½ dl mjölk
1 pkt saffran + 2 sockerbitar
1 ägg
1 dl socker
½ tsk salt
ca 10 dl mjöl

Fyllning:
2 påsar Marzán (snabb vaniljsås) som blandas med 4 dl mjölk

Pensling och garnering:
uppvispat ägg
pärlsocker

Gör så här:
1. Stöt saffranet i mortel med de 2 sockerbitarna.
2. Smula ner jästen i degbunken.
3. Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Tillsätt saffranet. Häll det över jästen och rör om.
4. Tillsätt ägg,  socker, salt och det mesta av mjölet. (spar lite till utbakningen) Knåda degen kraftigt tills den är blank och lätthanterlig. Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.
5. Ta upp degen på bakbordet, knåda den smidig och dela i två bitar.
6. Kavla ut en degbit i taget till en avlång kaka. Bred på hälften av vaniljkrämen och rulla ihop till en rulle. Skär 9 lika stora delar. Smörj en form med smör. Lägg 1 bit i mitten och de andra 8 runt omkring. Gör likadant med den andra degbiten.
Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
7. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 °, 15-20 minuter.
9. Ta ur formen och låt den kallna på galler under bakduk. Går bra att frysa.

Väljer du att göra bullar ocskå så gräddas bullarna i  225° mitt i ugnen i  5-8 minuter.

Kommentera här: